Arhiv


LJUDOŽERCI

April 18, 2018 19:30

Slovensko narodno gledališče Maribor

Poetična drama z groteskno-karnevalskim navdihom

Avtor: Gregor Strniša

Režija: Ivica Buljan

Igrajo: Jurij Drevenšek, Peter Boštjančič, Miloš Battelino, Vladimir Vlaškalić, Alojz Svete, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Nika Rozman, Ana Urbanc, Viktor Meglič, Irena Varga, Kristijan Ostanek, Mirjana Šajinović, Eva Kraš, Matevž Biber

 

O predstavi

Ljudožerska družina slovenskih beguncev, bivajoča v notranjosti nemške križevniške cerkve, se ob koncu druge svetovne vojne ohranja pri življenju z jedenjem in prodajo človeškega mesa, da ne bi podlegla lakoti. Vojno preživi edino družinski oče Pajot, ki je s klanjem obogatel in svobodo dočaka kot uspešen podjetnik, ki bo z med vojno nabranim kapitalom zlahka vstopil v novi čas. Strniševi ljudožerci niso bestialni oziroma animalni. So samo ljudje z določeno komoditeto, ki ne zahteva uživanja človeškega mesa samo takrat, ko ni druge hrane, ampak očitno tudi sicer. Če iščemo skupno definicijo, so to potrošniki z enakimi potrebami. Strniša je potrdil domnevo, da parabola o slovenski družini, ki se v času vojne po lastnih močeh bori za preživetje, ne govori o nekem posebnem času, pač pa o nastrojenosti, ki ji izredne razmere služijo kvečjemu kot izgovor. Igra, ki ugotavlja, da je ljudožerstvo logika našega sveta.

 

Režiser je domišljeno premostil dihotomijo med "realnim" in "virtualnim". Končna bilanca je svojevrsten groteskni misterij v kabaretni preobleki, ki mu uspeva zelo gladko ne samo prestopati mejo med tragičnim in komičnim, temveč to mejo pravzaprav zabriše.

Peter Rak, Delo, 18. 5. 2017

 

Predstava traja 2 uri in 40 minut ter ima 1 odmor

Rezervacija vstopnic

 

Sponzorji

Javni kulturni zavod ND Mežica
Trg 4. aprila 4, 2392 Mežica

E-pošta: info@narodnidommezica.si

GSM: +386 (0) 40 298 798
Direktor: (+386) 31 364 544

© 2018 | Izdelava: Spletna agencija Si-TEAM