Dogodki

Prihajajoči

februar 2023

JOSIPA LISAC

Na voljo samo še nekaj vstopnic. Informacije in rezervacije na info@narodnidommezica.si

Z velikim navdušenjem napovedujemo koncert ene največjih hrvaških glasbenic v Narodnem domu Mežica.

Unikat hrvaške glasbene scene. Pevka s kariero dolgo več kot 50 let, vokalno superiorna, specifičnih interpretacij in nekonvencionalnega sloga. Poznana širom sveta po svoji karakteristični pevski in tudi modni identiteti s podpisom.

Večkrat je prejela nagrado Vokal godine, diskografsko nagrado Porin in številne druge. Na bogati umetniški poti je pela v Zboru hrvaške radiotelevizije, v rock operi in bila zvezda rock glasbe, nastopala s svetovno znanimi velikani jazza, sodelovala v dveh ameriških filmih in v gledaliških predstavah v Sloveniji in na Hrvaškem. 

V Mežico prihaja zgolj teden dni pred velikim koncertom v razprodani dvorani Vatroslava Lisinskega v Zagrebu, ob 50. obletnici njenega prvega solo albuma „Dnevnik jedne ljubavi“, ki velja za enega glasbenih vrhuncev nekdanje Jugoslavije. Njena turneja ob tej veliki obletnici bo manjša in bolj ekskluzivna, ker bo obiskala le nekaj posebej izbranih krajev na Hrvaškem in v sosednjih državah.

Na vas pa je, da takšne edinstvene priložnosti ne zamudite in si že danes zagotovite svoje vstopnice za enega največjih koncertov kadarkoli na Koroškem!

Cena vstopnice: 30€

Rezervirane vstopnice lahko plačate preko spleta ali osebno na sedežu Komunale Mežice (Trg Svobode 1, 2392 Mežica) 7 dni od narejene rezervacije.

Torek, 14.2.2023, ob 19.30 uri.

Dobrodošli na sedežih kulture!

date_range
14. februarja, 2023 - 19:30

KOFF - Koroški outdoor film festival 2023

Leto je naokoli in z velikim navdušenjem napovedujemo KOFF 2023!
 
Koroški outdoor film festival tokrat že enajstič polni dvorano Narodnega doma v Mežici in za vse navdušence adrenalina in ostalih aktivnosti v naravi, je ta dogodek kot letno srečanje za zaprtimi vrati.
Akterji KOFF-a tudi tokrat ne bodo razočarali, dobrih 200 minut akcije, fotografije in dih jemajočih vragolij, nas bo zagotovo premamilo, da bomo naslednji sončen vikend izkoristili za skok v naravo.
 
Opremite se koffovsko, prireditev bo v vsakem vremenu!!!
 
Vstopnina: 15€
 
Ekipa KOFF-a & ND Mežica
 
Dobrodošli na sedežih kulture (in športa)!
date_range
17. februarja, 2023 - 19:00

PAZI KAKTUSSSS

Teater Cizamo

Klovnska predstava

Režija: Tina Janežič

Igra: Andrej Zupanc

O predstavi:

Gaber je simpatičen klovn v prevelikih hlačah in preraslih čevljih. Povsod je rad najboljši, še rajši se s tem pohvali. Tudi večkrat v enem stavku, pa če je potrebno ali ne. Hkrati je Gaber  navdušen in strasten vzgojitelj kaktusov. Že prejšnje leto je zmagal na svetovnem, no, khm, pravzaprav na šolskem tekmovanju za najlepši cvetoči kaktus. Mu bo uspelo tudi letos?

Bo predsedniku šolskega vrtnarskega krožka uspelo pravočasno zaliti Cezarusa Maximusa, kot je neskromno poimenoval svoj mali kaktus? Gabrovega velikega duha seveda ne ovirajo manjše težave na poti do zmage: prazne kante za vodo, padajoče hlače, vedro za deževnico poveznjeno na njegovi glavi, skakajoči lončki za rože, bodice na kaktusu in podobno... Zmagal bo, pa četudi bo treba čarati s pušpani, žonglirati s cvetličnimi lončki in postaviti pravi zmagovalni stolp iz vrtnarskih pripomočkov!

date_range
23. februarja, 2023 - 17:00

ZDRAVA PAMET

Nik Škrlec

Zdrava pamet je nora monokomedija o možganih, naših mislih in vseh vragolijah, ki nam jih uganjajo. Na odru bo svoje možgane seciral Nik Škrlec, igralec in tv voditelj, ki si lahko zapomni tisoče decimalk števila pi in je hkrati vsaj enkrat na mesec na banki, ker pozabi PIN bančne kartice. Predstava je polna miselno-telesnih akrobacij in humorja, smeh je konec koncev eden boljših pokazateljev naše možganske forme! Nik bo na odru razkril nekaj svojih spominskih skrivnosti, zagat in zgodb povezanih s sivimi celicami, hkrati pa poskrbel za presenečenja, ki vam bodo gotovo ostala v spominu. 

Predstavo Zdrava pamet spremlja interaktivna razstava o naših možganih, mislih in iluzijah, ki nam jih uganjajo. Gre za celosten gledališki dogodek z druženjem po predstavi, razstava pa se s predstavo dopolnjuje in vam omogoča drugačno izkušnjo celotnega večera. Na interaktivni razstavi lahko med drugih preizkusite Nikov znani kontracikl, se zabavate z roboti in svoje možgane pretentate z različnimi eksponati, ki so, tako kot predstava, namenjeni kravžljanju vaših sivih celic!

Vljudno vabljeni na smejalno prevetritev vaših misli!

Predstava je primerna tudi za mladostnike, starejše od 12 let.

Cena vstopnic: 18€

Otroci, dijaki, študentje: 16€ 

Dobrodošli na sedežih kulture!

date_range
28. februarja, 2023 - 18:00
marec 2023

NANA MALA OPICA

Lutkovno gledališče Velenje

Lutkovno – igrana pravljica

Scenarij, režija in glasba: Alice Čop

Igrata: Tajda Podvratnik in Noemi Čop

O predstavi:

Interaktivna lutkovno-igrana pravljica Nana, mala opica je nastala po motivih istoimenske knjige slovenskega pisatelja Josipa Ribičiča, ki je postavil temelje moderne slovenske pravljice in je zaslužen tudi za razvoj slovenskega mladinskega periodičnega tiska. Nana je mala, svojeglava, razposajena opica. Nekoč so jo z njenega otoka ugrabili ljudje, da bi jo naučili trikov in jo razkazovali v cirkusu, sedaj pa se vrača domov, napol človek, kot sama pravi, finih manir in oblečena po človeško. Njen povratek opice razdeli na dva tabora - mladi jo posnemajo in ji vsepovsod sledijo, željni postati podobni ljudem, ki jih Nana tako občuduje, a starejše, modre opice dobro vedo, da v divjini ni pametno pritegovati nase preveč pozornost. Nana ima več sreče kot pameti, zato ji ni hudega, vse dokler k otoku ne pripluje nova ladja lovcev ...

date_range
13. marca, 2023 - 17:00

VROČICA (PRESTAVLJENO)

Špas Teater

Ste pripravljeni na zabavo?  

Vroča večerna radijska pogovorna oddaja VROČICA na Radiu ŠPAS praznuje 10. obletnico in je na vrhuncu svoje uspešnosti! 

V showu nastopajo:  ŠPELA GROŠELJ, IRENA YEBUAH TIRAN in NINA IVANIČ

Tri energične voditeljice bodo za to posebno priložnost izvedle 'veliki radijski pok' – jubilejno oddajo bodo praznovale ekskluzivno, z glasbenim showom v živo! 'LIVE'. 'ON AIR'.  

Če boste mislili, da ste za trenutek prišli na prizorišče serije 'Seks v mestu'… se ne boste veliko zmotili. Vročekrvne dame pač rade govorijo o življenju, ljubezni, seksu, zakonu, odnosih, prijateljstvu, materinstvu, karieri, hrani, alkoholu in da, moških, kakršnokoli vlogo že igrajo v njihovem življenju. 

V navihani komediji se boste zabavali ob njihovih ženskih pogovorih, se smejali, uživali ob seksi glasbi legendarnih in aktualnih pop uspešnic, ki občinstvo vedno katapultirajo iz sedežev, prepevali od začetka do konca in zaplesali z nami.

Poslovilna oddaja v obstoječi 'trio' zasedbi, njihova zadnja radijska VROČICA »mora biti najboljša kadarkoli!« In tudi bo. Udarna. Žgečkljiva, superzabavna in do konca sproščena! V uprizoritvi praznične oddaje bodo v 'radijski eter' dame spustile vse, kar je v dolgih letih še obležalo na ženskem srcu. Z zvestimi poslušalci in poslušalkami bodo spregovorile o tistem, o čemer je pač težko govoriti naglas in sploh podnevi. Ali to povedati partnerju. Možu. Mami. Včasih tudi najboljši prijateljici. Oja, v njihovem studiu je vedno zelo vroče!   

Ampak zdaj ni čas za zardevanje, zdaj je čas za sproščeno glasbeno plesno zabavo! Želimo, da (bo)ste kot del občinstva v 'studiu v živo' tudi vi! 

Zberite svoje ženske vrste, svoje žurersko pleme, pripeljite svoje najdražje, pridite, zraven zapojte, zaplešite in se do konca ZABAVAJTE!

Nagrajena režiserka Nina Kleflin, podpisana pod Špasovi veliki uspešnici Menopavza in Seks nasveti od A do Ž, se vrača z NOVO udarno glasbeno komedijo!  

Rezervirane vstopnice lahko plačate preko spleta ali osebno na sedežu Komunale Mežice (Trg Svobode 1, 2392 Mežica) 7 dni od narejene rezervacije.

Dobrodošli na sedežih kulture!

date_range
14. marca, 2023 - 19:30

POPOLNI TUJCI

Slovensko narodno gledališče Maribor

Komična drama

Režiser: Tamara Damjanović

Igrajo: Kristijan Ostanek, Vojko Belšak, Maša Žilavec, Gorazd Žilavec, Mateja Pucko, Nejc Ropret, Ana Urbanc, Eva Kraš, Matevž Biber

O predstavi:

Štirje dolgoletni prijatelji in njihove najdražje, z izjemo Filipa, katerega prijateljica je doma obležala z vročino, se družijo na terasi in opazujejo lunin mrk. Večer mineva v čaru duhovitih zbadljivk, simpatičnih šal in aktualnih pogovorov o družinskih in intimnih zadevah. Ko tema pogovora nanese na informacije, ki jih skrivajo naši nepogrešljivi mobilni telefoni, se zbrana druščina junaško odloči, da ni skrivnosti, ki bi jih tajili pred prijateljskim omizjem. Nedolžna igra, da bo vsak od njih klice, SMS-e in MMS-e, ki bodo prihajali med večerjo, delil z vsemi zbranimi, sproži sprva zabavne reakcije, a lahkotnost igre se začne počasi izgubljati. Skrivnosti, ki bi morale ostati v majhnih glavah pametnih telefonov, spremenijo slike o zakoncih, partnerjih, ljubicah in prijateljih. Ta večer prav vsak od njih razkrije temno plat, ki jo uspešno skriva. A poti nazaj več ni in nihče ne ve, kam bo nedolžna igra usmerila svoj tok. Prvo slovensko uprizoritev Popolnih tujcev je po motivih istoimenskega izjemno uspešnega italijanskega filma iz leta 2016 zrežirala perspektivna mlada hrvaška režiserka Tamara Damjanović.

date_range
24. marca, 2023 - 19:30
april 2023

SKRIVNO DRUŠTVO KRVZ

Lutkovno gledališče Ljubljana

Pustolovska detektivka

Režiser: Mare Bulc

Igrajo: Matej Zemljič k. g. (Črt), Filip Mramor k. g. / Klemen Kovačič k. g. (Vid), Gaja Filač k. g. (Iza), Martin Mlakar k. g. (Kaj), Ajda Toman (Pripovedovalka), Primož Ekart k. g. (dedi Konstantin), Alenka Tetičkovič (gospodična Julija), Jernej Kuntner (Erasmus), Nina Ivanič (Tomasina Lisica), Jure Lajovic (Viljem), Lovro Finžgar (Ivan Jež), Jan Bučar (Klemen, Policaj 2), Rok Kunaver (Tine, Policaj 1), Jelena Ždrale k. g.

O predstavi:

Nekega večera, ko se Črt odpravlja spat, zagleda skrivnostno senco, zdi se mu, da vidi zmaja. Ne moti se. Istega večera dvojčka Kaj in Iza najdeta skrivnostni zemljevid, ki ga pokažeta Vidu, Črtovemu najboljšemu prijatelju. In kot bi trenil se štirje enajstletniki znajdejo sredi napete pustolovščine. Detektivsko odkrivanje skrivnosti zemljevida glavne junake popelje v svet zmajev in skrivnostne rastline, ki zmajem omogoča dolgotrajno življenje. Spopasti se morajo z zapletenimi ugankami in različnimi nepridipravi, ki klopčič zgodbe še bolj zapletajo.

date_range
5. aprila, 2023 - 17:00

Pretekli

september 2022

Katalena

Skupina, ki v originalni postavi nastopa že 21 let, se ne ustavlja, saj je lani izšel njihov deveti album »Kužne pesmi«. Katalena navdih črpa iz zapuščine slovenskih ljudskih pesmi, ki jo prilagaja in izvaja v skladu s svojo lastno estetiko ter preferencami. Temeljna predpostavka njenega ustvarjanja je vera v brezčasnost tradicionalne glasbe, ki je po mnenju članov še vedno živa v mlajših generacijah dandanes – ne kot nek že davno izgubljen objekt, temveč kot vitalna tradicija. Katalena skuša to glasbeno dediščino poživiti z lastno svežo energijo, hkrati pa zavreči njene ideološke konotacije in omogočiti, da prevladajo njena igrivost ter nalezljivi ritmi.

Katalena so:
Vesna Zornik – glavni vokal, spremljevalni vokali
Polona Janežič – klavir, klaviature, psalter, spremljevalni vokali
Boštjan Gombač – klarinet, saksofoni, krilovka, teremin, ukulela, kositrne piščali, fujara, pozavna, spremljevalni vokali
Tibor Mihelič Syed – bas kitara, gimbri, ukulela, Roland HPD 20, kitara, spremljevalni vokali
Boštjan Narat – kitara, bendžo, spremljevalni vokali
Robert Rebolj – bobni, tolkala
Jelena Ždrale, k.g. – violina, viola, spremljevalni vokali

Sreda, 21.9.2022, ob 19. uri

Cena vstopnice je 18€

Dobrodošli na sedežih kulture!

date_range
21. septembra, 2022 - 19:00
oktober 2022

JURE IVANUŠIČ: OD TIŠINE DO GLASBE

Glasbena monokomedija

Kaj je bilo prej: kura ali jajce? Tišina ali glasba?

Dramski igralec, pianist, skladatelj in režiser Jure Ivanušič vas bo z glasbeno monokomedijo virtuozno popeljal skozi zgodovino in fenomen glasbe in se ob tem mojstrsko prelevil iz ene vloge v drugo; od pianista do pevca, od skladatelja do dirigenta. V ilustrativnem, duhovitem, a tudi strokovno verodostojnem, virtuoznem ter tematsko in žanrsko bogatem nastopu se mojstrsko prelevi iz ene glasbeno relevantne vloge v drugo: od pianista do pevca, od skladatelja do dirigenta, od muzikologa do glasbenega kritika.

Zgodovino glasbe, komponiranje, problematiko plagiatov in razne glasbene posebnosti boste spoznali na čisto drugačen, anekdotičen način.

Dotakne se tudi uživanja glasbe, navad in razvad, vse od bonbona do bontona in od uverture do aplavza. Občinstvo popelje od kamene dobe do Rolling Stonesov, od klasike do moderne, od jazza do popa, od popevke do šansona.

V tej predstavi je tudi klasična glasba zabavna, zabavna glasba pa postane klasika!

Sobota, 08.10.2022, ob 18. uri

Cena vstopnice je 15€

Dobrodošli na sedežih kulture!

date_range
8. oktobra, 2022 - 18:30

PIKA POTUJE PO SVETU

Enostavno prijatelji

Otroška predstava

Igrajo: Senta Lavrič, Uroš Lavrič

O predstavi:

Ker je Piki Nogavički zmanjkalo zlatnikov, se odpravi na pot okoli sveta, da najde svojega očeta Evrazija Nogavičko. Med potovanjem spoznava prebivalce Azije, Afrike in Amerike, ki jo navdušijo s svojo drugačnostjo, smislom za humor in glasbo. Najde čisto vse razen Evrazija Nogavičke, dokler se ne zgodi nenavaden preobrat. Posebnosti predstave: Predstava, kjer se zabavajo vsi otroci, starši, dedki babice.  Poleg Pike v predstavi nastopijo še štirje liki. Afričan Riki Tiki, Kitajec, Črni Sokol in Evrazij Nogavička. 

date_range
13. oktobra, 2022 - 17:00

SPREMEMBA - OLJE ČRNE KUMINE

Spoštovani,

obveščamo vas, da zaradi bolezni v ansamblu 20. oktobra 2022 odpade predstava TIH VDIH. Nadomestna predstava je drama OLJE ČRNE KUMINE (Mestno gledališče ljubljansko). Veljajo iste vstopnice. Za razumevanje se iskreno zahvaljujemo.

Družinski odnosi so poleg genov osnovni gradnik človekovega značaja. V zgodbi o teh odnosih srečamo študenta Boruta in njegovo mamo, podjetno in delavno samohranilko Moniko, ki prisega na vsemogočno zdravilno moč črne kumine...

Nastopajo: Jure Heningman, Bernarda Oman, Karin Komljanec, Gaber K. Trseglav, Matej Zemljič.

Vstopnice so še na voljo eno uro pred predstavo na blagajni Narodnega doma.

Dobrodošli na sedežih kulture!

date_range
20. oktobra, 2022 - 19:30
november 2022

MILAN KAMNIK BAND

Martinov koncert MILAN KAMNIK BAND

Podpirajmo lokalno!

Milan Kamnik je svojevrsten posebnež v slovenskih vodah. Leta 2019 je praznoval 45 svojega glasbenega ustvarjanja, čeravno solo kariero šteje od izdaje prvega albuma, leta 1996. Leta 2019 je izdal 9 samostojni album, ki ga je v večini posnel s svojo trenutno zasedbo (Milan Kamnik Band), delno pa z ameriško ekipo iz Nashvilla. Med drugimi je izdal tudi notne zapise nekaterih svojih pesmi »Od pankrta do ibržnika« (1998), pesniško zbirko »Ibržnik« (2017) in avtobiografsko knjižico »Če bi bila Slovenija Amerika … « (2017).

Kamnik je znan po svojih koroških besedilih in značilni koroški tematiki, ki jo rad vnese v svoja dela. Čeravno piše tudi v slovenščini, so koroške pesmi tiste, ki so postale ponarodele in ga v koncih pod Peco in Uršljo goro naredile v legendo. Kot ga marsikje imenujejo, je ambasador koroškega narečja.

Njegovi albumi so večinoma odeti v coutry, blues in rock aranžmaje, avtentično povezavo do ustvarjanja glasbenih zgodb skozi lokalne posebnosti in skozi narečje, pa so prepoznali tudi v Ameriki.

Kamnik je za svoja besedila prejel nagrade za najboljša besedila na Festivalu narečne popevke, prejel je tri Prežihove plakete za kulturno dejavnost ter Venec Solzic, ki ga prejmejo ljudje, ki so Koroški kulturi prispevali neprecenljiv delež.

Milan Kamnik Band sestavljajo izkušeni glasbeniki, ki so svoje vrline pilili v različnih glasbenih zasedbah in zvrsteh. Dani Hartman (Jazoo) na bobnih, Luka Krof (Dimme & Pedjenpedi, Modrijani, … ) na klaviaturah in harmoniki, Jan Lužnik (Ditka, Can of Bees, … ) na električni kitari, Aljaž Lipuš (Hedera Vento) na bas kitari, električni kitari in mandolini, Mojca Kamnik (Hedera Vento, Carmina Slovenica …) na violi in spremljajočih vokalih ter Urša Lorber (Hedera Vento) na violini in spremljajočih vokalih. Milan Kamnik na glavnem vokalu, akustični kitari in orglicah s svojo zasedbo predstavlja sožitje ameriškega melosa ter značilne koroške melodičnosti in spevnosti.

SREDA, 9. 11. 2022, ob 19. uri

Cena vstopnice je 10€

Dobrodošli na sedežih kulture!

date_range
9. novembra, 2022 - 19:00
Naloži več
Skoči do osrednje vsebine