Dogodek

Jan
26
VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!
Pričetek
26. januarja, 2023 19:30
+ iCal izvoz
Karte na voljo od:
26. decembra, 2022 19:30
Konec spletne prodaje kart
26. januarja, 2023 09:30
Podrobnosti dogodka

Prešernovo gledališče Kranj

Komedija

Režiserka: Ajda Valcl

Igrajo: Vesna Pernarčič, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar

O predstavi:

Zgodba te duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem centru, ko se ženske, ogorčene nad ponovnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V uporniškem zanosu ženske v hipu stopijo skupaj, saj imajo dovolj neprestanega izkoriščanja in višanja cen osnovnih živil, zato sprva zahtevajo polovično ceno, kasneje pa jih jeza in upor pripeljeta tudi do tega, da si živila preprosto stlačijo pod obleke in z njimi odkorakajo domov.

Ob premieri satirične komedije leta 1974 se je zdela zgodba o delavkah iz milanskega predmestja, ki se odločijo upreti vrtoglavemu naraščanju cen, nekaterim kritikom neverjetna oziroma celo nadrealistična. Toda že čez nekaj mesecev je izbruhnilo točno to, o čemer je uprizoritev spregovorila na odru; obubožane delavce so zaradi »državljanske nepokorščine« celo zapirali in v času sodne razprave avtorje predstave obdolžili, da so s predstavo nahujskali delavce k uporu in h kraji. 

Ob neustavljivem valu podražitev, ki smo jim priča, ob vedno višji inflaciji, prekarnem delu, brezposelnosti, revščini ter razliki med bogatimi in revnimi pa postaja komedija Vse zastonj! Vse zastonj! – žal – še bolj aktualna.

Lokacija dogodka
Velika dvorana Gledališki abonma 2022/23
Sprejme 360 oseb

Novice

Skoči do osrednje vsebine